Welke financiële steun moet ik aanvragen als ik mijn eigen huis bouw?

Image

Bouwen van een eigen huis is een spannende maar ook dure onderneming. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende vormen van financiële steun die beschikbaar zijn om de financiële last te verlichten. In dit artikel bespreken we welke subsidies en leningen je kunt aanvragen en hoe je deze optimaal kunt benutten.

Subsidies voor duurzaam bouwen

Als je van plan bent om je huis energiezuinig te maken, zijn er verschillende subsidies beschikbaar die je kunnen helpen de kosten te drukken. De overheid stimuleert duurzaam bouwen door middel van de Energieprestatievergoeding (EPV) en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidies kunnen worden aangevraagd voor maatregelen zoals het installeren van zonnepanelen, warmtepompen of een zonneboiler.

Fiscale voordelen

Naast directe subsidies zijn er ook fiscale voordelen die je kunt benutten. Een belangrijk voordeel is de btw-teruggave op bouwmaterialen en arbeidskosten. Dit kan aanzienlijk schelen in de totale bouwkosten. Verder is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de groene hypotheek, waarbij je tegen een lagere rente geld kunt lenen voor energiebesparende investeringen in je nieuwe huis.

Provinciale en lokale ondersteuning

Het is ook aan te raden om na te gaan welke ondersteuning er mogelijk is op provinciaal of gemeentelijk niveau. Veel lokale overheden bieden extra subsidies of gunstige leningen voor specifieke projecten zoals het bouwen van een energieneutraal huis of het toepassen van bepaalde duurzame technologieën. Deze regelingen variëren sterk per regio, dus een bezoek aan je gemeentehuis of provinciehuis kan zeer waardevol zijn.

Financiering en leningen

Voor het financieren van een nieuwbouwproject zijn er naast subsidies en fiscale voordelen ook verschillende soorten leningen beschikbaar. De bouwdepot is een veelgebruikte optie, waarbij een deel van je hypotheek wordt gereserveerd voor bouw- of verbouwkosten. Dit geeft je de flexibiliteit om betalingen direct aan aannemers en leveranciers te doen. Daarnaast zijn er specifieke groene leningen, gericht op duurzaam bouwen, die vaak voordeliger zijn dan reguliere leningen.
Deel dit artikel op sociale media om anderen te informeren over hoe zij financiële steun kunnen ontvangen bij het bouwen van hun eigen huis!

CZYTAJ  Waarom zonnepanelen op je dak een slimme investering zijn

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

  • Odbiór
  • Home
  • Welke financiële steun moet ik aanvragen als ik mijn eigen huis bouw?