Probeer deze geweldige manier om tomaten te planten en je krijgt een overvloedige oogst

Image

Tomatenteelt biedt verschillende technieken, maar een van de meest effectieve en minst bekende is die van tomaten horizontaal planten o di begraaf ze diep. Deze methode lijkt misschien onconventioneel, maar het is een echt geheim voor het verkrijgen van grotere oogsten en stevigere planten.

De horizontale planttechniek houdt in dat de tomatenstengel langs een ondiepe greppel wordt geplaatst en een groot deel ervan met aarde wordt bedekt. Deze methode stimuleert de wortelontwikkeling langs de ingegraven stengel, waardoor het opnamegebied voor voedingsstoffen aanzienlijk wordt vergroot. Als alternatief kun je tomaten diep begraven door de plant in een diep gat te plaatsen, zodat alleen de bovenste bladeren tevoorschijn komen. Ook in dit geval wordt een grotere wortelontwikkeling bevorderd.

Door gebruik te maken van deze technieken kun je de plant versterken tegen harde wind en het vermogen verbeteren om water en voedingsstoffen uit de grond op te nemen, wat leidt tot grotere vruchten en een genereuzere productie. Tuinders die op zoek zijn naar effectieve manieren om hun tomatenproductie te vergroten, zullen deze onconventionele benaderingen misschien wel het geheim vinden van verrassend rijke oogsten.

Waarom kiezen voor de techniek om tomaten horizontaal of diep te planten?

Als het gaat om het telen van tomaten, kan het experimenteren met verschillende planttechnieken leiden tot belangrijke ontdekkingen met betrekking tot de plantgezondheid en de overvloed aan fruit. Tomaten horizontaal planten of diep in de grond begraven is niet alleen een tuinbouwnieuwsgierigheid, maar een strategie die geworteld is in wetenschap en praktijk. Deze techniek maakt gebruik van een kenmerk van tomaten dat ‘adventieve wortels’ wordt genoemd. Dit zijn wortels die langs de stengels van tomaten kunnen groeien als ze in de grond worden begraven.

CZYTAJ  Profiteer van natuurlijke engrais rijk aan kalium voor uw planten! Ontdek hoe!

De wetenschap achter de plantmethode

Tomaten staan ​​bekend om hun stevige stengels die, wanneer ze worden begraven, in staat zijn extra wortels te ontwikkelen. Dit proces stabiliseert niet alleen de plant door een sterker anker te bieden, maar vergroot ook aanzienlijk het vermogen om voedingsstoffen en water uit de bodem op te nemen. Deze plantmethode zorgt ervoor dat de plant een uitgebreider wortelstelsel heeft en een grotere weerstand tegen perioden van droogte of bodemziekten.

Hoe tomaten horizontaal te planten

Tomaten horizontaal planten is relatief eenvoudig. Je begint met het graven van een greppel in plaats van een diep gat. De greppel moet breed genoeg zijn om de hele stengel van de tomaat te huisvesten, met uitzondering van het bovenste gedeelte met enkele bladeren. De tomaat moet voorzichtig in deze greppel worden geplaatst met de stengel evenwijdig aan de grond, waarbij het grootste deel van de stengel met aarde wordt bedekt, terwijl de bovenste bladeren aan het licht worden blootgesteld.

 • Graaf een greppel over de lengte van de stengel.
 • Plaats de tomaat horizontaal en laat de bovenste bladeren boven de grond.
 • Bedek de stengel met aarde en zorg ervoor dat deze goed wordt geteld en bewaterd.

Diep begraven van tomaten

Bij de diepe begravingstechniek worden de tomaten dieper geplant dan normaal. Deze methode is vooral handig voor planten die te lang en langwerpig zijn geworden voordat ze worden geplant. Net als bij de horizontale methode stimuleert diep begraven de vorming van onvoorziene wortels langs de begraven stengel, wat hetzelfde soort voedings- en stabiliteitsvoordelen oplevert.

 • Graaf een gat van maximaal 12 tot 18 inch diep.
 • Plaats de tomatenplant en zorg ervoor dat je het grootste deel van de stengel begraaft.
 • Vul het gat met aarde en druk zachtjes aan.
 • Irrigeer overvloedig om contact tussen grond en stengel tot stand te brengen.
CZYTAJ  Ontdek hoe deze 12 soorten bloemzaden met verbazingwekkende snelheid groeien

Tips voor verzorging na het planten

Na het planten van tomaten met behulp van een van deze methoden, is het essentieel om de plant de juiste verzorging te geven om een ​​gezonde groei en een rijke fruitproductie te garanderen. Dit omvat regelmatig water geven, vooral in de vroege stadia na het planten, om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft en de wortelgroei stimuleert. Het toevoegen van mulch kan helpen het bodemvocht te behouden en de ontwikkeling van onkruid te voorkomen.

 • Zorg ervoor dat de grond constant vochtig maar niet verzadigd is.
 • Breng mulch aan om vocht te behouden en onkruid onder controle te houden.
 • Controleer de plant op tekenen van stress of ziekte.

Tomaten horizontaal planten of diep ingraven is niet alleen een interessante praktijk, maar ook een echte strategie om de plantgezondheid te verbeteren, de weerstand te vergroten en de opbrengst te maximaliseren. Met deze methoden zullen tomaten niet alleen sterker en productiever worden, maar zullen ze ook beter in staat zijn om de uitdagingen op milieugebied het hoofd te bieden.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

 • Odbiór
 • Tuin
 • Probeer deze geweldige manier om tomaten te planten en je krijgt een overvloedige oogst