Hoe je thuis een avocadoboom kunt kweken – en hoe je hem moet verzorgen

Image

Beste tuinliefhebbers, vandaag gaan we samen onderzoeken hoe je van een eenvoudig avocadozaadje een bloeiende huisboom kunt maken. Thuis een avocadoboom kweken lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste technieken en een beetje geduld zul je niet alleen kunnen genieten van de prachtige groene bladeren, maar misschien op een dag ook van de heerlijke vruchten.

Ik begeleid je stap voor stap door het proces van het planten, kweken en verzorgen van avocado’s, met praktisch en gemakkelijk te volgen advies om maximaal welzijn voor je nieuwe plant te garanderen. Laten we ons klaarmaken om ons onder te dompelen in de groene wereld van avocado’s!

Hoe een avocadozaad te planten

Het kweken van een avocadoboom begint met het zaad, meestal rechtstreeks verkregen uit het geconsumeerde fruit. Om te beginnen is het essentieel om het zaad voorzichtig te verwijderen en schoon te maken, waarbij alle pulpresten worden verwijderd zonder de buitenhuid te beschadigen. Het is belangrijk om het bovenste deel, iets puntiger, en het onderste, vlakkere deel te identificeren, dat het deel zal zijn dat in water wordt ondergedompeld of in de grond wordt begraven.

Ontkiemingsmethoden voor avocadozaden

Er zijn twee hoofdmethoden voor het ontkiemen van avocadozaden: in water of direct in de grond.

 • In water: Steek drie of vier tandenstokers in het zaadje, zodat het boven een vol glas water staat, en zorg ervoor dat de onderkant van het zaadje onder water staat. Het is essentieel om het water elke vijf dagen te verversen om schimmelgroei te voorkomen en om het zaad op een lichte plaats te bewaren, maar zonder direct zonlicht.
 • Op het land: Je kunt het zaadje direct in een pot planten, gevuld met een mix van cactus- en vetplantengrond, wat zorgt voor een goede drainage. Het zaadje moet met het onderste deel naar beneden worden geplaatst, waarbij alleen de bovenste helft zichtbaar blijft. Nogmaals, houd de grond altijd licht vochtig maar niet doorweekt.
CZYTAJ  Hoe u stilstaand water eenvoudig uit uw gazon kunt verwijderen

Optimale groeiomstandigheden

Om de best mogelijke groei van de avocado te garanderen, is het belangrijk om een ​​aantal gunstige omgevingsomstandigheden te garanderen:

 • Luce: De avocadoboom geeft de voorkeur aan zeer heldere omgevingen, maar beschermd tegen direct zonlicht. Een raam op het zuiden of westen is ideaal.
 • Temperatuur: Ideale temperaturen liggen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Vermijd koude tocht of plotselinge temperatuurschommelingen.
 • Vochtigheid: Avocado heeft baat bij een licht vochtige omgeving. Je kunt de luchtvochtigheid in de omgeving verhogen door bakken met grind en water in de buurt van de pot te plaatsen, of door luchtbevochtigers te gebruiken.

Groeiende verzorging van avocadobomen

Zodra je avocado begint te ontkiemen en groeien, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de plant gezond en sterk te houden:

 • Water geven: Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat deze niet drassig wordt. Te veel water geven kan wortelrot veroorzaken.
 • Bevruchting: Geef de plant tijdens het groeiseizoen elke twee maanden een uitgebalanceerde meststof, waardoor de frequentie in de winter afneemt.
 • Snoeien: Naarmate de plant groeit, kan snoeien nodig zijn om een ​​compactere groeiwijze te bevorderen en de hoogte van de boom te beheersen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u direct in uw huis genieten van de groei van uw avocadoboom, een vleugje groen toevoegen en misschien na verloop van tijd zelfs van de vruchten genieten.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

 • Odbiór
 • Tuin
 • Hoe je thuis een avocadoboom kunt kweken – en hoe je hem moet verzorgen