Hoe je Lantana gemakkelijk kunt vermeerderen met stekken en zaden

Image

Welkom tuinliefhebbers! Vandaag zullen we ons onderdompelen in de kleurrijke en geurige wereld van Lantana, een plant die geliefd is vanwege zijn vermogen om vlinders aan te trekken en vanwege de schoonheid van zijn bloemen.

Of je nu een ervaren liefhebber of een beginner bent, je zult ontdekken hoe lonend het is om lantana te vermeerderen uit zowel stekken als zaden. Ontvang een praktische en gedetailleerde handleiding waarmee u deze prachtige plant met succes in uw tuin, terras of balkon kunt kweken.

Met een paar eenvoudige stappen kunt u ook genieten van de levendigheid en dynamiek die Lantana te bieden heeft. Trek je tuinschort aan, het is tijd om je handen in de grond te steken!

Wat zijn lantana’s en waarom ze groeien?

Lantana’s staan ​​bekend om hun levendige kleuren en unieke vermogen om verschillende soorten bestuivers aan te trekken. Hun bloemen, die aanvankelijk één enkele kleur hadden, veranderen van kleur naarmate ze ouder worden, waardoor fascinerende veelkleurige composities ontstaan. Omdat het resistente planten zijn, groeien ze snel en vormen ze dichte en decoratieve bloemenmassa’s, ideaal voor gemengde borders of voor het kweken in containers op terrassen en balkons. Bovendien bieden lantana’s een verlengd bloeiseizoen, wat bijdraagt ​​aan de biodiversiteit van de tuin.

Lantana vermeerderen door stekken

Het vermeerderen van Lantana via stekken is een efficiënte methode om de rasgetrouwheid van de moederplant te garanderen. De lente, wanneer de nieuwe groei het krachtigst is, is het ideale moment om stekken te nemen. Elke stek moet ongeveer 10 cm lang zijn en ontdaan van de onderste bladeren, waarbij er aan de bovenkant slechts één of twee sets bladeren overblijven.

CZYTAJ  Ontdek de 10 essentiële planten die je in juni moet zaaien voor een bloeiende zomertuin!

Maak een kleine pot klaar door deze te vullen met een goed bevochtigd mengsel van turf en perliet. Steek de stek voorzichtig in de voorbereide grond en zorg ervoor dat u de laatste 5 cm bedekt met een wortelhormoon om het proces te versnellen. De ideale omgeving voor stekken is vochtig en warm, idealiter tussen 21 en 24°C. Plaats de pot in een doorzichtige plastic zak om de vochtigheid te behouden en de stek te beschermen, en zorg ervoor dat het plastic de bladeren niet raakt.

Lantana kweken uit zaden

Hoewel het ontkiemen van lantana-zaden uitdagingen kan opleveren, vooral voor hybride variëteiten, kan het een lonende methode zijn om nieuwe variëteiten te verkennen. Begin ongeveer 6-8 weken vóór de laatste verwachte vorst met zaaien in een beschermde omgeving. De zaden moeten 12-24 uur in warm water worden geweekt om de buitenste schil zacht te maken.

Gebruik losse potten gevuld met een grondvrij substraat, plaats 1-2 zaden per pot en bedek deze lichtjes met het substraat. Houd de grond constant vochtig en zet de potten op een warme plaats, uit de buurt van direct zonlicht. Zodra de scheuten verschijnen, verwijdert u geleidelijk de plastic afdekking en verplaatst u de potten naar een helderdere locatie om de zaailingen te versterken voordat u ze buiten verplant.

Tips voor de verzorging van vermeerderde lantana’s

Na de vermeerdering vereisen zowel stekken als zaailingen specifieke aandacht om een ​​robuuste ontwikkeling te garanderen. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig maar niet drassig te houden. Plaats de planten op een plek waar ze voldoende licht kunnen ontvangen, maar bescherm de jonge lantana’s tijdens de heetste uren van de dag tegen direct zonlicht.

CZYTAJ  De beste planten voor het creëren van privacy in de tuin – 7 soorten om borders te verbergen en de buitenruimte af te schermen

Op dezelfde manier kan een correct bemestingsregime een verschil maken bij het ondersteunen van de groei van lantana’s. Gebruik tijdens het actieve groeiseizoen elke 4 tot 6 weken een uitgebalanceerde meststof. Ten slotte is het essentieel om aandacht te besteden aan mogelijke parasieten of ziekten en snel in te grijpen met milieuvriendelijke behandelingen om uw planten te beschermen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

  • Odbiór
  • Tuin
  • Hoe je Lantana gemakkelijk kunt vermeerderen met stekken en zaden