De 17 beste groeigenoten voor je wortelen

Image

De teelt van wortels het kan een ongelooflijk productief en lonend avontuur worden als je ervoor kiest om ze met anderen te combineren plant in de tuin. In dit artikel zullen we samen ontdekken welke ze zijn 17 planten die prachtig naast wortelen kunnen bestaan, waardoor hun groei en ontwikkeling positief worden beïnvloed. Naast het verbeteren van het ruimtegebruik en de biodiversiteit van uw tuin, kan deze praktijk ziekten helpen voorkomen en de gewasresultaten optimaliseren. We zullen daarom onderzoeken welke soorten we moeten selecteren om een ​​synergetische en welvarende omgeving te creëren, waar wortels weelderig en gezond kunnen groeien.

Elk van de planten die voor de combinatie met wortelen werden geselecteerd, werd gekozen vanwege zijn specifieke voordelen, waaronder het vermogen om schadelijk ongedierte af te weren, de bodem te verrijken met essentiële voedingsstoffen of eenvoudigweg vanwege hun ruimtelijke en ecologische compatibiliteit. De introductie van deze gezelschapsplanten zal niet alleen het welzijn van uw wortelen verbeteren, maar zal het hele groeiproces dynamischer en interessanter maken.

Waarom wortels kweken met andere planten?

Het kweken van wortels naast andere planten is een uitstekende manier om de ruimte in uw tuin te optimaliseren en de algehele gezondheid van uw planten te verbeteren. De metgezel plantenof de bijbehorende teelt, kan helpen ongedierte af te weren, de groei te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten, waardoor een evenwichtiger en productiever milieu ontstaat.

De beste planten om te combineren met wortelen

Houd bij het kiezen van planten om in de buurt van wortels te plaatsen rekening met de planten die wederzijds kunnen profiteren van hun nabijheid. Hier is een lijst met 17 planten die ideaal zijn om samen met wortels te kweken:

 1. Tomaten: Ze verbeteren de smaak van wortelen en hun bladeren zorgen voor lichte schaduw, wat de wortels ten goede komt op warmere dagen.
 2. Uien en prei: Hun sterke geur kan wortelvliegen helpen afstoten.
 3. Bonen: ze binden stikstof in de bodem, wat ten goede komt aan wortelen die de voorkeur geven aan bodems die minder rijk zijn aan stikstof.
 4. Sla: het heeft oppervlakkige wortels en gebruikt de ruimte boven de grond, waardoor de wortels de ruimte krijgen die nodig is om diep te groeien.
 5. Sjalot: vergelijkbaar met uien, helpt parasieten weg te houden.
 6. Spinazie: Ze groeien snel en bedekken de grond, waardoor de grond vochtig en koel blijft voor wortels.
 7. Bieten: ze signaleren de aanwezigheid van micronutriënten die nuttig kunnen zijn voor wortels.
 8. Paprika’s: Ze kunnen profiteren van de beschermende schaduw van wortelbladeren tijdens piekhitte.
 9. Bieslook: De geur kan wortelongedierte helpen afweren.
 10. Radijzen: Ze groeien snel en kunnen worden geoogst voordat de wortels rijp zijn, waardoor er ruimte in de grond vrijkomt.
 11. Raket: Groeit snel en dicht en helpt onkruid te verstikken dat anders zou kunnen concurreren met wortels.
 12. Koriander: Helpt nuttige insecten aan te trekken die plagen kunnen voorkomen.
 13. Salvia: De scherpe geur weert sommige wortelplagen af.
 14. Calendula: Het trekt nuttige insecten aan en is met zijn doordringende wortels ook goed voor de bodem.
 15. Bernagie: het staat bekend om zijn aantrekkelijke werking op bestuivers en om het verbeteren van de bodem.
 16. Kool en bloemkolen: Ze vormen een fysieke barrière die wortels kan beschermen tegen bepaalde plagen.
 17. Knoflook: geplant aan de rand van de rij kan knaagdieren en sommige insecten helpen ontmoedigen.
CZYTAJ  Hoe je haarborstels schoonmaakt om pluisjes en aanslag te verwijderen

Aanvullende overwegingen voor bijbehorende teelt

Niet alle planten zijn compatibel met wortels. Vermijd het planten van venkel, peterselie en dille in de buurt van wortels, omdat deze kunnen concurreren om hulpbronnen of soortgelijk ongedierte kunnen aantrekken. Zorg er ook voor dat u voldoende afstand tussen de planten bewaart, zodat elke plant voldoende ruimte en middelen heeft om zich volledig te ontwikkelen.

Verbeter de bodemkwaliteit en het irrigatiebeheer

Om de beste resultaten te verkrijgen bij het kweken van wortels, is het essentieel om voor de grond te zorgen. Goed gedraineerde, compostrijke grond is ideaal. Ook is het belangrijk om, vooral in de vroege stadia van de wortelgroei, een goede vochtbalans te handhaven, om een ​​gelijkmatige kieming en een gezonde wortelgroei te garanderen.

Door deze praktijken toe te passen, verbetert u niet alleen de productie van uw tuin, maar draagt ​​u ook bij aan het creëren van een gezonder en duurzamer ecosysteem. Kweek je wortels met de juiste metgezellen en geniet van overvloedige kwaliteitsoogsten!

Je bent misschien ook geïnteresseerd in